Επικοινωνία: 6939478736
Μακρή
Κατερίνα
Ψυχολόγος, Msc
“Ο χαρακτήρας είναι η μοίρα του καθενός μας”
Ηράκλειτος
Πάρε τον έλεγχο της ζωής σου
Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι η αλλαγή οπτικής γωνίας.
Η αλλαγή στον τρόπο σκέψης, που συνεπάγεται την μεταβολή του τρόπου που ερμηνεύουμε τον κόσμο γύρω μας. Πιο συγκεκριμένα κυρίαρχοι στόχοι της ψυχοθεραπευτικής πράξης είναι:
Η κατανόηση και συνειδητοποίηση των σκέψεων και των αντιλήψεων που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη των δυσκολιών που βιώνει το άτομο, και η αντικατάστασή τους με ώριμο και προσαρμοστικό τρόπο σκέψης.
Επικοινωνήστε μαζί μου:
Ανακάλυψε
τον εαυτό σου.
Αναμφισβήτητα ο μακροπρόθεσμος στόχος κάθε θεραπείας είναι η προσωπική ανάπτυξη και ωρίμανση μέσω της αυτογνωσίας. Αποκτώντας γνώση του ποιοι πραγματικά είμαστε, γινόμαστε ικανότεροι να διαχειριζόμαστε δύσκολες καταστάσεις και προκλήσεις στο παρόν και να σκεφτόμαστε το μέλλον μας με ρεαλισμό αλλά και αισιοδοξία.
‘Όταν αποδεχτούμε τα όρια μας, τότε μπορούμε να τα ξεπεράσουμε"
Αινστάιν
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε οτι χρειαζόμαστε βοήθεια.
Όταν συνειδητοποιούμε οτι αυτό που μας συμβαίνει πιθανόν δεν μπορούμε μόνοι μας να το διαχειριστούμε είναι ανάγκη και υποχρέωση μας να αναζητήσουμε την βοήθεια ειδικού. Η στοχευμένη θεραπεία, η επιστημονική γνώση και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας μας βοηθά στον επιδιωκόμενο σκοπό. Ο οποίος δεν είναι άλλος απο την ψυχική μας ισορροπία και υγεία.
"
‘Αν ζήσεις αρκετό καιρό, θα καταλάβεις ότι όλες οι ήττες μετατρέπονται σε νίκες’
Σιμόν ντε Μπουβουάρ
"
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
stop talkin
START LIVING.
Εγώ και το εγώ μου
Φανταστείτε τον εαυτό σας να στέκεται στη γωνία ενός πεζοδρομίου και να παρακολουθεί τις συμπεριφορές των γύρω του. Θα έβλεπε και θα άκουγε, αμέτρητα εγώ. Εγώ έχω δίκιο, εγώ ξέρω, εγώ προηγούμαι, εγώ δεν έχω χρόνο, εγώ είμαι πιο σημαντικός, εγώ είμαι ο πρώτος, εγώ είμαι ο αρχηγός, εγώ έχω υποχρεώσεις, εγώ είμαι εδώ και κανένας άλλος. Αν μεταφράζαμε όλα αυτά τα εγώ θα παρατηρούσαμε από πίσω ανθρώπους ανώριμους, ανίκανους να μπουν στη θέση του άλλου, να νιώσουν τα συναισθήματα του διπλανού και να παραμερίσουν τη δική τους φιλοδοξία και εγωισμό. Εξηγούμαι. Είναι πολύ πιο εύκολο να κρύψεις μια προσωπική αποτυχία πίσω από μια τυχαία δικαιολογία, να απορρίψεις την αλήθεια και το σωστό , για να μην παραδεχτείς το λάθος , την ατέλεια σου, το πρόβλημα σου , την έλλειψη και φυσικά την βαθιά πεποίθηση ότι “δεν είμαι τέλειος” ," δεν τα καταφέρνω τέλεια σε όλα” και ναι… “μπορείτε να με κατεβάσετε από το βάθρο του νικητή, του σούπερ-ήρωα…”.
Πώς ξεκινάει όμως η ιστορία και ποιο θα είναι το τέλος της;! Το δράμα ή η κωμωδία (ο καθένας το χαρακτηρίζει όπως θέλει) βρίσκεται στον πυρήνα της ελληνικής οικογένειας, στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες που τρέφουν οι γονείς για τα παιδιά. Περιμένουν τον άριστο γιό, την τέλεια κόρη, τον άψογο μαθητή και υπάκουο παιδί, σε ιδανικές συνθήκες παίρνει τους καλύτερους βαθμούς και στη χειρότερη είναι ένα ακατέργαστο ταλέντο στις ξένες γλώσσες, τη μουσική ή τον αθλητισμό. Αυτό είναι το ονειρικό παιδί. Ξαφνικά αυτό το παιδί, αρχίζει να δυσκολεύεται, να χάνει την λάμψη του, να είναι αδύναμο (συνήθως σε έναν τομέα που υπερκαλύπτει τα άλλα) και να μην μπορεί να τρέξει το κατοστάρι που του βάζουν οι δικοί του…. Τότε οι γονείς αρχίζουν να βομβαρδίζουν τον μελλοντικό ενήλικα με ευγενή, όμορφα και φιλειρηνικά μηνύματα, “κατάλληλα” για κάθε άνθρωπο: «προσπάθησε κι άλλο»,
«πάτα επί πτωμάτων», «θα είσαι πρώτος»,
«μπορείς κι άλλο», «δεν είσαι ανίκανος», «μην το δουν οι άλλοι», «μη το καταλάβουν»,
«μη φανερωθείς» εσύ εσύ εσύ εσύ εσύ εσύ εσύ….
Μια συνεχής “ ιερά εξέταση” για όσα δεν είναι, δεν κάνει, δεν θέλει , δεν μπορεί….Με έναν μαγικό (υπόγειο θα λέγαμε) τρόπο, το μήνυμα είναι να κρύψεις τον εαυτό σου από τους άλλους. Γίνε μια μάσκα , ένα προσωπείο, βάλε τον εαυτό σου πάνω από όλους, κρύψε την αδυναμία και προχώρα…. Με όποιο κόστος, ό,τι κι αν χρειαστεί. Αναρωτιέμαι πόσο βοηθητικό είναι να προστατεύει ένας άνθρωπος τον εαυτό του με αυτό τον τρόπο; Να είναι αναγκασμένος να προσποιείται, να μην εκφράζει τα συναισθήματα του; Τον φόβο του, τη λύπη του, την ανησυχία του ή την χαρά του; Βαθιά ανασφαλείς για την ταυτότητα τους, την εικόνα τους εαυτού τους και το νόημα των λόγων και των πράξεων τους, τους βλέπουμε να μην ησυχάζουν, να μην ευχαριστιούνται και να σπαταλιούνται σε ανούσιες κινήσεις κι ομιλίες.Πολλοί μου απαντούνε: «Έτσι έμαθα, έτσι είμαι, δεν αλλάζω». Η απάντηση είναι μία: « Μπορείς να γίνεις αυτό που θέλεις, δεν γεννήθηκες έτσι και φυσικά μπορείς να αλλάξεις». Βρες την δύναμη και τον τρόπο να το κάνεις.
Μακρή Κατερίνα
Ψυχολόγος
"
"
Ο χειρότερος πόνος για κάποιον είναι να καταλαβαίνει πολλά, αλλά να μην μπορεί να κάνει τίποτα
Ηρόδοτος
‘Δεν υπάρχουν απελπισμένες καταστάσεις, αλλά απελπισμένοι άνθρωποι μέσα σε καταστάσεις
"
"
"
"
‘Όταν το πρόσωπο του τέρατος πάψει να μας τρομάζει, σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να του μοιάζουμε’
Χατζιδάκης
‘Το στολίδι του ανθρώπου είναι η σοφία. Το στολίδι της σοφίας είναι η ηρεμία. Το στολίδι της ηρεμίας είναι η ανδρεία. Το στολίδι της ανδρείας είναι η πραότητα.’